Pantun Sunda (Bagian 12)

Suku Sunda banyak berada di Provinsi Jawa Barat, Provinsi Banten, Jakarta, Lampung dan wilayah barat Jawa Tengah. Wilayah Urang sunda juga disebut Tatar Pasundan.

Suku ini mempunyai kebudayaan dan sastra sendiri. Mereka mempunyai kebiasaan dan adat yang dijaga turun temurun. Salah satunya adalah Pantun Sunda atau Sisindiran Sunda.

Orang Sunda banyak bermukim di: Kabupaten Bandung Soreang, Kabupaten Bandung Barat Ngamprah, Kabupaten Bekasi Cikarang, Kabupaten Bogor Cibinong, Kabupaten Ciamis,

Kabupaten Cianjur, Kabupaten Cirebon Sumber, Kabupaten Garut Tarogong Kidul, Kabupaten Indramayu, Kabupaten Karawang, Kabupaten Kuningan, Kabupaten Majalengka, Kabupaten Pangandaran Parigi, Kabupaten Purwakarta, Kabupaten Subang, Kabupaten Sukabumi Pelabuhanratu, Kabupaten Sumedang, Kabupaten Tasikmalaya Singaparna, Kota Bandung, Kota Banjar, Kota Bekasi, Kota Bogor, Kota Cimahi, Kota Cirebon, Kota Depok, Kota Sukabumi, Kota Tasikmalaya, Kabupaten Lebak – Rangkasbitung, Kabupaten Pandeglang, Kabupaten Serang – Ciruas, Kabupaten Tangerang – Tigaraksa, Kota Cilegon, Kota Serang, Kota Tangerang, Kota Tangerang Selatan.

Berikut adalah kumpulan beberapa Pantun Sunda atau Sisindiran Sunda, yang dilantunkan dalam bahasa Sunda:

Rarasaan ngala mayang
teu nyaho cangkeuteuk leuweung
Rarasaan konéng umyang
teu nyaho cakeutreuk hideung

Majar manéh cengkéh konéng
kulit peuteuy dina nyiru
Majar manéh lengkéh konéng
kulit beuteung mani nambru

Sok hayang nyaba ka Bandung
sok hayang nyaho nanjakna
Sok hayang nanya nu pundung
sok hayang nyaho nyentakna

Caang bulan opat belas
teu kaduga ku poékna
Aya bujang baju bodas
teu kaduga ku korétna

Cai mulang cai malik
cai ngocor ka astana
Panon burial buncelik
da kadempét étanana

Cau naon cau naon
cau kulutuk di juru
Bau naon bau naon
bau nu hitut di juru

Cikaracak ninggang batu
laun-laun jadi legok
Tai cakcak ninggang huntu
laun-laun nya dilebok

Rarasaan melak cau
teu nyaho mun melak jahé
Rarasaan matak lucu
teu nyaho mun matak réhé

Ki Hiang nu meunang nuar
disugu pikeun jualeun
Kahayang meunang nu beunghar
puguh mah jalma kuuleun

Cikur jangkung jahé konéng
lampuyang pamura beuteung
Rarasaan jangkung konéng
puguh mah bureuteu hideung

Daun jarak dibeungkeutan
dibawa ka jalan gedé
Anu harak ngadeukeutan
hayangeun dibawa hadé

Ka Bandung tuluy ka Bogor
di Cianjur meuli bonténg
Kasiksa boga kabogoh
sungutna bau spiténg

Ti Lélés ka Kadungora
jalana mani molongpong
Baheula nini téh ngora
ayeuna mah enggeus ompong

Écét écét oét oét
ngaronda ngarurek belut
Kapélét kuring kapélét
ku randa nu gedé hitut

És lilin ku amis tiis
leuwih ngeunah ti és télér
Abdi isin ku nu geulis
dikiceupan jol ngagolér